Šta radimo na časovima konverzacije?

U poslednje vreme dobili smo dosta pitanja o časovima konverzacije u Centru Rayuela. Pročitajte šta ti časovi zapravo podrazumevaju i zašto mislimo da su vredni vaše pažnje.

Iako na kursu jezika radimo na razvijanju sve četiri jezičke kompetencije (slušanje, čitanje, pisanje i konverzacija), uglavnom je konverzacija glavni cilj učenja jezika. Ono što želimo jeste da se sporazumemo i da komuniciramo sa drugima na stranom jeziku. Razviti ovu veštinu je ujedno i „najteži deo posla“, naročito kada počinjemo da učimo jezik koji nam nije maternji. S toga, ovoj veštini treba posvetiti više vremena i truda.

Hello by rayuela

Kako razviti veštinu govora na stranom jeziku?

Ono na šta nekada nailazimo kao na prepreku jeste osećaj nervoze ili strah od grešaka u komunikaciji na drugom jeziku. Budimo iskreni, ovo nije nimalo lak proces jer dok govorite morate imati u vidu gramatiku, vokabular, jezičke konstrukcije, pa na sve to dodati i izgovor sa intonacijom. A zatim nam ostaje da se pitamo da li smo ispravno preneli poruku i da li nas je sagovornik razumeo. Ovo je jedan prirodan proces koji se SVIMA dešava. Svima, pa i vašim profesorima. I oni su prošli kroz to i zato su oni ti koji najbolje mogu da vas razumeju.

Ujedno, ovaj proces je i neminovan da bismo napredovali i unapredili naše govorne veštine. S toga, što više budemo radili na tome imaćemo sve bolje rezultate i osećaćemo se bolje kada komuniciramo. Iz tog razloga mi želimo da stvorimo ambijent u kome ćete se osećati opušteno i u kome će greške biti gledane kao prilika za učenje i napredovanje. U našem ambijentu nema osuđivanja, već imamo zajednički cilj i zajedno idemo ka njemu.

Šta dobijamo u Centru Rayuela na časovima konverzacije?

Kao što smo napomenuli u opisu kurseva, preporučujemo da uključite časove konverzacije već od A2 nivoa po Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike (CEFR). Da li to znači da na drugim časovima u okviru kursa ne vežbamo konverzaciju? Ne. Na drugim časovima u okviru kursa koristimo knjigu i trudimo se da u okviru jednog časa ukombinujemo sve četiri jezičke kompetencije.

people communicating

Ono što u našem centru dobijate u okviru EXTENDED programa jesu 2 časa* na kojima radimo gramatiku, vokabular, čitanje, slušanje, pisane vežbice i slično, i jedan čas konverzacije. Što znači da biste u toku jedne nedelje imali tri časa, od kojih je jedan isključivo podređen konverzaciji.

Časovi konverzacije u okviru EXTENDED programa osmišljeni su tako da prate aktivnosti knjige koja se koristi na kursu. Na primer, ako smo u toku nedelje učili vokabular u vezi sa profesijama na času konverzacije mi ćemo taj vokabular provežbati pomoću igrica, pitanja i simulacija realnih situacija kako biste odmah bili svesni njegove praktične upotrebe, kako biste mogli da pričate o svojoj ili nekoj drugoj profesiji.

Cilj naših kurseva, osim samog učenja koji može biti i pasivan proces, jeste da imate u vidu praktičnu upotrebu jezika i da jezik kao takav možete da koristite u realnim situacijama. Mi hoćemo da vreme koje provodite u našem centru iskoristimo na najbolji način i da vas pripremimo za komunikaciju i upotrebu stranog jezika izvan naših prostorija.

Ukoliko imate bilo koju nedoumicu možete nas kontaktirati na našoj adresi u Kneza Miloša 25/3, preko naše email adrese (info@rayuelacentar.com), kao i preko sledećih brojeva – 011/264-1542 i 063/240-173. Preko poslednjeg broja možete nas kontaktirati i pomoću aplikacija Whatsapp i Viber.

Unapred se radujemo vašem pozivu i/ili poseti!

 

*Svi časovi za odrasle i tinejdžere u Centru Rayuela traju 60 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.