Online časovi

U današnje vreme online časovi su sve manje i manje novotarija. Ono što je činjenica jeste da obrazovanje preko interneta uzima sve više maha, što je posledica brojnih prednosti koje nudi. Koje su te prednosti, a koje mane i kako su online časovi organizovani u Centru Rayuela, možete pročitati u daljem tekstu.

online časovi engleski španski

Neosporno je da nam danas internet pruža mnogo mogućnosti za učenje. Neki minimalni uslovi jesu da imate internet konekciju i uređaj u vidu računara, laptopa, tableta, pa čak i mobilnog telefona. Takođe, sve više univerziteta nudi kurseve preko interneta. Možemo primetiti i da se svakog dana „rodi“ neka nova platforma za učenje online, neke čak i sa besplatnim sadržajem.

Pogledajmo koje su prednosti učenja online:
 1. Učenje sa bilo kog mesta

Ono što je možda i najbitnija prednost jeste mogućnost učenja bilo da ste kod kuće, na poslu, na putovanju. Dokle god ispunjavate gorepomenute minimalne uslove, imate mogućnost učenja online. Dakle, ne morate biti na jednom određenom mestu u određeno vreme da biste mogli da uživate u usluzi.

 1. Bez gubljenja vremena u putu

S obzirom da možete učiti sa bilo kog mesta, ne morate trošiti vreme na put od i do škole/univerziteta/mesta na kome pohađate kurs. Što dalje znači da nema čekanja prevoza, saobraćanih gužvi i traženja parking mesta.

 1. Mogućnost smanjenih troškova

Uglavnom je naknada za kurseve ili časove online manja od naknade za strandardne kurseve ili časove jer su i troškovi održavanja manji. Samim tim biste u većini slučajeva uštedeli novac.

 1. Mogućnost fleksibilnijeg rasporeda

Ukoliko biste da, na primer, pohađate privatne časove preko interneta, postoji mogućnost fleksibilnijeg rasporeda, s obzirom da se časovi mogu održavati sa bilo kog mesta.

Iako su prednosti online nastave veoma ubedljive, hajde da pogledamo koje su njene mane:
 1. Nemogućnost fizičkog kontakta

Online časovi, iako veoma praktični, ne mogu da nadomeste fizički kontakt. Neki časovi se mogu održavati preko platformi ili programa kao što je Skype, gde pomoću kamere možete imati vizuelni kontakt sa svojim profesorom, ali čak ni u tom slučaju nećete imati isti doživljaj kao da je profesor fizički ispred vas, gde možete da pratite sve njegove gestove, govor tela i slično. Uglavnom kada koristimo ove programe, bilo u svrhe obrazovanja ili u lične svrhe, ono na šta se najviše oslanjamo jeste zvuk, a vizuelni kontakt je u drugom planu.

 1. Veća zavisnost od spoljašnjih faktora

Kod online časova apsolutno i u potpunosti zavisimo od interneta. U slučaju da postoji kvar ili loša povezanost, ne postoji mogućnost održavanja časova. Čak i kada proverite ranije i vidite da ima uslova za održavanje časova, uvek se može desiti neka nepredvidiva okolnost ili greška u vezi sa konekcijom. Takođe, osim od interneta, u potpunosti ste zavisni od funkcionalnosti uređaja preko koga pohađate časove, dakle, vašeg računara, tableta ili bilo kog drugog uređaja koji koristite.

 1. Veća odgovornost polaznika

Kao posledica odsustva fizičkog kontakta, kao i manjeg kontrolisanja rada od strane profesora, polaznik ima veću odgovornost prema svom radu. Mora biti više uključen u toku časa, paziti na svaku reč i odgovorno ispunjavati svoje obaveze, kao i pitati svaki put kada postoji nejasnoća.

Šta je bolje, tradicionalni ili online časovi?

Obe vrste nastave imaju svoje prednosti i mane, kao i svoje dokazane rezultate. Odluku o tome šta bi bilo bolje za vas treba bazirati na sopstvenim mogućnostima i uslovima, ali i faktoru učenja: koji način nastave i učenja vama lično više odgovara.

Ono što možete da uradite kako biste doneli odluku o tome koja vrsta nastave je bolja za vas jeste da uzmete više faktora u obzir (naročito gorepomenute), uključujući i svoje obaveze, raspored i vreme, i shodno tome donesete svoju odluku.

Online časovi u Centru Rayuela

Znamo da je danas život veoma brz, a vremena je sve manje, te tako uglavnom rešavamo bitne i hitne potrebe, a neke projekte na duži vremenski period, kao što je učenje jezika, ostavljamo za kasnije. U tom smislu, u Centru Rayuela osmislili smo novu uslugu za sve naše klijente koji nemaju mogućnost da dođu do nas, što zbog vremena, što zbog prostora. Želimo da kvalitetni kursevi po korektnim cenama budu pristupačni što većem broju ljudi, te nova usluga koju nudimo jesu individualni časovi online.

Zakazivanje časova

S obzirom da je priroda ovakvih časova drugačija, postoje i drugačiji uslovi za njihovo održavanje koji se moraju ispuniti pre održavanja časa. Prvi korak koji treba da preuzmete jeste popunjavanje našeg online formulara gde ćete u odseku Ostale usluge odabrati opciju Online časovi. Ono što je takođe potrebno da navedete u formularu jesu:

 • vaši lični podaci (pre slanja, proverite da li ste dobro uneli vaše ime i prezime, kao i kontakt podatke),
 • jezik koji želite da učite,
 • nivo poznavanja jezika koji želite da učite,
 • kao i termini koji vam odgovaraju.

Ukoliko niste apsolutni početnik u engleskom ili španskom jeziku, morali biste da odradite test nivoa poznavanja jezika koji želite da učite, što možete uraditi potpuno besplatno na našem sajtu. Rezultate testa i procenu nivoa dobićete preko vaše imejl adrese u najkraćem roku.

Nakon slanja formulara, tim Centra za strane jezike Rajuela će vas kontaktirati nedugo nakon toga. Ono što je takođe potrebno za održavanje časa jeste uplata naknade za isti pre zakazanog termina časa. Ona se može realizovati preko onlajn bankinga ili uplatom u pošti/banci. Uplatu je neophodno realizovati najmanje jedan radni dan ranije u periodu do 12 časova. Tim Centra za strane jezike Rayuela daće vam detaljna uputstva o svim koracima zakazivanja časa.

Tehnički uslovi

Sada ćemo se osvrnuti na tehničke uslove. Osnova oprema za održavanje časova jeste računar ili tablet. Časovi će se održavati preko Skype, Zoom ili Hangouts aplikacija. Ne morate instalirati nijedan od ovih programa unapred niti napraviti svoj lični profil. Pre časa poslaćemo vam link preko koga se možete priključiti lekcijama. Što se tiče vaše internet konekcije, za održavanje video poziva potrebno je najmanja brzina konekcije od 400kbps / 400kbps, dok je preporučena 500kbps / 500kbps.

Najzad, ono što bi vam bilo korisno kako bi se časovi održali u najoptimalnijim uslovima jesu slušalice sa mikrofonom i kamera (integrisana u računaru ili eksterna). Ukoliko nemate slušalice sa mikrofonom, dovoljno je da imate integrisan mikrofon u računaru. Poželjan bi bio i miran ambijent u kome nema buke.

Najzad, možete pogledati cenu održavanja online časova u Centru Rayuela.

Časovi online

RSD 1190
PO ČASU
 • 60 minuta časa
 • Dnevni termini
 • Večernji termini
 • Termini subotom

 

Ukoliko vam je potrebna dodatna informacija ili savet kako biste se odlučili za tip kursa koji bi vam najbolje odgovarao, uvek nas možete kontaktirati preko:

 

Izvor:

 • POTOMAC, U. Online Classes vs. Traditional Classes – A Learning Comparison

Potomac, U. (2017). Online Classes vs. Traditional Classes – A Learning Comparison. [online] University of the Potomac. Dostupno na: https://potomac.edu/learning/online-learning-vs-traditional-learning/ [05.11.2017.]

 • COLLEGE, R. AND COLLEGE, R. Online vs. Traditional Education: What You Need to Know

College, R. and College, R. (2017). Online vs. Traditional Education: What You Need to Know. [online] Rasmussen.edu. Dostupno na: http://www.rasmussen.edu/student-life/blogs/college-life/online-vs-traditional-education-answer-never-expected/ [05.11.2017.]

Leave a Reply

Your email address will not be published.