Njegovo veličanstvo, Schwa

Sigurno vam je već poznato da engleski jezik ne funkcioniše baš po Vukovim pravilima: piši kao što govoriš; čitaj kao što je napisano. To je često razlog zbog koga je ljudima sa našeg govornog područja teško da usavrše izgovor engleskog jezika. Jedna od naših najvećih glavobolja jeste zvuk schwa. U nastavku teksta saznajte koji je ovo zvuk i kako ga pravilno izgovoriti.

Zašto je schwa toliko bitan?

Ovo je najčešći zvuk u engleskom jeziku. Fonemski simbol ovog zvuka jeste ǝ. Ako reč koju tražite u rečniku sadrži ovaj zvuk, prepoznaćete ga pored reči, između dve kose crte u delu za izgovor (pogledajte sliku dole).

 Screenshot: Cambridge Dictionary

Screenshot: Cambridge Dictionary

Činjenice o schwa

  • zvuk koji se najčešće javlja u engleskom jeziku
  • nikad se ne javlja u slogu koji je naglašen (to jest, uvek je nenaglašen)
  • bilo koje slovo koje označava vokal može predstavljati schwa
  • ovaj zvuk može predstavljati više slova (ne samo jedan vokal), naročito u britanskim dijalektima u kombinaciji vokala i slova r:

sister /ˈsɪs.tə/

Izolovane reči mogu imati malo drugačiji izgovor od istih tih reči u povezanom govoru. Imajući to u vidu, obratite pažnju na reči gde se schwa ne javlja u izolovanosti, ali u povezanom govoru da (naročito kada te reči ne naglašavamo u rečenici).

Primer: were  

izgovor u izolovanosti ili naglašenosti: /wɜː/

izgovor u nenaglašenosti: /wə/

Probajte da izgovorite ovu rečenicu: We were preparing the lesson.

Izgovorite na oba načina i pokušajte da uočite razliku.

Kako izgovoriti schwa?

Prvo poslušajte kako schwa zvuči:

Ako vam i dalje nije jasno kako možete izgovoriti ovaj zvuk pročitajte sledeća uputstva. Oblik i pozicija vaših usta za izgovaranje /ə/ treba biti neutralan. Usne su razdvojene, ali opuštene, u neutralnom obliku. Nisu zaokrugljene. Usta su otvorena, to jest, vilice su razdvojene, ali ni premalo, ni previše. Jezik je u neutralnom polozaju, ne napred, ni nazad, kao ni podignut niti skroz spušten. Zapamtite da ovaj zvuk nije dug ni preterano naglašen. Sada probajte da izgovorite ovaj kratak zvuk. Kao pomoć, možete oponašati audio snimak.

Dodatne informacije

Ovo su samo neke od kraćih (gramatičkih) reči gde se javlja /ə/:

a, the, of, that, about, to, can, some, and. Naročito kada su ove reči nenaglašene u rečenici.

Treba znati i da se pojavljuje u skoro svakoj engleskoj reči koja ima više od dva sloga.

Za kraj…

Otkrićemo vam jednu malu tajnu. Ovaj zvuk ne postoji u srpskom jeziku, ali mi ga i te kako koristimo u svakodnevnom životu. Koristimo ga, na primer, kada ne možemo da se setimo kako se nešto zove ili kako da nastavimo rečenicu. To je onaj zvuk koji vam kažu da izbegavate kako bi vaš govor zvučao tečniji i povezaniji.

Takođe se javlja kada izgovaramo izdvojene suglasnike u srpskom jeziku. Probajte da kažete b,p,m,n,g,r… Taj mali zvuk koji se čuje na kraju, to je schwa.

Učimo zajedno!

Za sve koji su pažljivo čitali tekst, pripremili smo jedan kratak kviz u kome možete proveriti svoje znanje o ovom zvuku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.